В університеті стартує пілотний проект «Освіта, як проект» (EdPro) для студентів напрямів Комп’ютерні науки та Інформаційні системи та технології

Сьогодні у Центрі інноваційних освітніх технологій «PNU EcoSystem» Прикарпатського національного університеті імені Василя Стефаника відбулося відкриття пілотного проекту «Освіта, як проект» (EdPro) для студентів 3-4 курсів спеціальності Комп’ютерні науки та Інформаційні системи та технології ПНУ. Ініціатором виступила кафедра Комп’ютерних наук та інформаційних систем на чолі з завідувачем Юрієм Іляшем, а модерує ініціативу – Михайло Шелудяков. Тривалість проекту 3-4 місяці без відриву студентів від навчання.

Присутніми були: керівництво університету та Кафедри комп’ютерних наук та інформаційних систем; учасники проекту, яких було відібрано за певними критеріями та опитуванням – Олег Булавський, Олег Запухляк, Владислав Данюк, Вікторія Бабала, Ірина Гречин, Олександр Кадемський, Константин Семків. Також їхні наставники: Продакт менеджер – Юрій Дубик; Керівник проекту – Тетяна Мандибур; Архітектор та Тех Лід – Андрій Дуднік; Дизайнер – Ольга Мочерняк; Інженер контролю якості ПЗ – Анастасія Бліднар; Інженер розробки ПЗ – Василь Іваночко.

“Проект EdPro – є унікальною нагодою спробувати відчути себе фахівцем ІТ-індустрії, перебуваючи ще студентом. Здобуті знання та навички в рамках проекту є унікальними, оскільки їх важко отримати під час звичайного аудиторного навчання. Завдяки співпраці кафедри з провідними ІТ-компаніями міста такий досвід для наших студентів є реальністю” – розповів завідувач кафедри КНІС Юрій Іляш.

“Я очікую, що участь у проекті надасть мені можливість розвивати свої навички в галузі ІТ та отримати цінний досвід роботи в освітній сфері. Проект EdPro дозволить мені співпрацювати з висококваліфікованою командою та впроваджувати інноваційні технології, що покращать якість освіти та створять нові можливості для учнів та викладачів” – підкреслив студент групи КН-31 Олександр Кадемський.

“Участь у проекті EdPro дозволить мені розвивати свої навички, соціальні скіли в ІТ та набути корисного досвіду. Я очікую співпраці з досвідченою командою та впровадження цікавих ідей у реальність” – додав студент групи КН-32 Константин Семків.

Чому важливий даний проект? Поточна ситуація академічної освіти полягає в тому, що навчальний процес не надає можливість повністю перейняти досвід роботи у форматі сучасної ІТ компанії, де є: методологія, командна робота, вирішення проблем колективно, усвідомлення цінності своєї роботи/внеску, створення портфоліо робіт для майбутнього працедавця, середовище для народження нових проектів/стартапів тощо.

Тобто стає зрозумілим те, що навчальний процес студентів-інформаційників завдяки проекту «EdPro» зможе інтегруватися в робоче середовище сучасної ІТ-індустрії через:

– використання методологій SCRUM;

– використання інструментів для розробки програмного забезпечення Jira;

– залученість в Open Source проекти, які вирішують проблеми сьогодення;

– формування власного портфоліо для представлення роботодавцям;

– розвиток особистісних навичок через роботу в команді;

– формування навичок розуміння бізнес процесів, які стоять перед розробником програмного забезпечення (відповідь на питання, для чого даний продукт на ринку);

– вибір теми дипломної роботи із 1-2 курсу навчання;

– взаємодію із наставниками, практикуючими експертами в галузі ІТ;

– визнання внеску в проект на рівні проекту/навчального закладу/департаменту освіти/міста/ІТ кластера.

На студентів очікує:

– участь у проекті із реальним замовником;

– підтримка наставників та практикуючих експертів із ІТ компаній Івано-Франківська;

– робота в команді (група із 5-7 студентів 3-4 курсів спеціальності КН та ІСТ);

– формування власного портфоліо, отримання відгуків від наставників та промоція ініціативи у ЗМІ.

На завершення зустрічі кожен поділився своїми ідеям та думками щодо створення та реалізації власного успішного проекту. Обговорили можливі ризики і проблеми та що варто зробити, щоб їх не допустити. Після чого усі перейдуть до підготовки першого етапу розробки проекту «Освіта, як проект» (EdPro).